Bizden selam olsun: İNTERNET ÜZERİNE BİR YAZI

9 Ocak 2010 Cumartesi

İNTERNET ÜZERİNE BİR YAZI

40. Yılını geride bırakan internet, 2010 yılında nasıl değişiyor? İşte önümüzdeki 10 yılda interneti ve haliyle biz internet kullanıcılarını bekleyen değişim...

1

Günümüzde 1.7 milyar internet kullanıcısı var. 6.7 milyarlık dünya nüfusu içerisinde hala 5 milyar insan açıkta. Yapılan hesaplara göre 2020 yılında 5 milyar internet kullanıcısı olacak.

2
Gelişmekte olan ülkelerde internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, internette daha fazla dil ve daha fazla bölgesel içerik olacak. Amerika ve İngilizce ağırlıklı internet kavramı değişecek.

Bilgisayarlar arası mı? Daha fazlası!

3
İnternet sadece bilgisayarlar arası bir ağ olmaktan çoktan çıktı. CIA World Factbook 2009'a göre dünyada 575 milyon bilgisayar internete bağlı.

Binalar, köprüler ve yollar da internete bağlanıyor. 2020 yılında bu tür uzaktan alıcıların sayısının, gerçek kullanıcıların sayısını geçmesi bekleniyor.

4
İnternetteki veri miktarı büyük bir artış gösterecek. Cisco'ya göre global internet trafiği 2012 yılında ayda 44 exabyte olacak. İnternetin ana noktaları internet servis sağlayıcılardan, içerik sağlayıcılara kayacak. RapidShare ve YouTube gibi hizmetler daha da önemli hale gelecek.

Kablolu mu kablosuz mu?

5
Mobil internet bağlantısı yaygınlaşacak. 2009'un ikinci çeyrek rakamlarında 257 milyon mobil abone var.

3G, WiMAX gibi kablosuz bağlantı teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte internet giderek kablosuz bir hal alacak. 2014'te 2.5 milyar insanın kablosuz genişbant internet kullanması bekleniyor.

6
Uzmanlara göre bilgisayar hizmetleri yerel donanımdan bulut bilgi işlem sistemlerine kayacak.

Bulut bilgi işlemin 2015'teki gelirinin 45.5 milyar dolar olması bekleniyor. Bu yüzden araştırmacılara internet bağlantı hızında yeniliklere imza atmaları konusunda teşvik veriliyor.

Faturası ne olacak?

7 Elektrik Faturası
Dünyanın enerji sıkıntısı göz önüne alındığında internet çok fazla elektrik tüketilmesine sebep oluyor.

Devamlı açık duran bilgisayarlar düşünüldüğünde, enerji verimliliği büyük önem kazanıyor. İnternetin elektrik kullanımı 2000-2006 arasında iki katına çıktı. Ancak enerji verimliliğinin ön plana çıkmasıyla birlikte internetin geleceği daha yeşil görünüyor.

8 Sorun giderme
İnternetteki güvenlik ve yönetim zayıflıklarına çözüm çabaları yoğunlaşıyor. Otomatik çözümler için büyük fonlar ayrılmış durumda ve çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Kendi kendini yeniden başlatan, sorunlarına tanı koyan, olayları takip ederek detaylı sonuçlara varabilen otomatik sistemler geleceğin internetinde anahtar rol oynuyor.

Taşrada oturanlar ne olacak?

9 Her yerden bağlantı
Uzak bölgelerde kablosuz internet kullanmak zorunda kalan kullanıcılar da düşünülüyor. İnternet hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği için olası sorunlara ve uzak bölgelere çözüm geliştiriliyor.

Her an internete bağlı çalışması gereken sistemlerin, gecikme ve geçici kesintilere karşı dayanıklı hale getirilmesine çalışıyor. Gezegenler arası çalışabilecek ve gecikmeyle de olsa uzaydan dünyadaki ağlara bağlanmayı mümkün kılacak protokoller üzerinde çalışılıyor.

10 Hacker tehlikesi
Elektrik altyapısının da online olmasıyla birlikte hackerlar daha tehlikeli hale gelecek. İnternet üzerinden terörist saldırılar artacak. Ama en büyük artış, yasadışı gelir elde etmek isteyen hackerların saldırılarında gerçekleşecek.

Güvenli internet sitelerine giren kullanıcıları kaçırmak için yeni metotlar geliştiriliyor. Ancak internet standartları üzerinde çalışan araştırmacılar da buna karşı önlem alıyor.

2 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Sevgili Hasan abi, yorumlarınızı ve doğum günü mesajınızı aldım çok teşekkür ediyorum ikisine de, sağolun...internet çok faydalı, çok gerekli olduğu kadar çok sakıncalı da olabiliyor, özellikle çocuk pornosu gibi iğrenç suçlar internet sayesinde daha kolay yapılıyor maalesef, ama yine bunları yakalamak da internet sayesinde kolaylaşabilir, faydaları mı daha çok, zararları mı karar veremedim henüz...bir 50 yıl sonra bizler göremeyiz ama kimbilir teknolojiye paralele olarak bilgisayarlar, internet nasıl bir görünüm alacak hayal bile edemiyorum...
saygılar sevgiler

Newbahar dedi ki...

Çok değil 20 sene önce bu sayılanlar hayal gibi gelirdi. Nasıl ki eskiden telefon denilen araç ancak belirli yerlerden, uzun uğraşlarla görüşme sağlayabiliyorduysa şimdinin cep telefonları arada ki farkı ortaya koyuyor. İnternet, ucu bucağı olmayan bir yol sanki. Yol bile dar gelir bu benzetmeye belki evren. Eski zaman insanlarından benim babaanneme kadar gelen bir anlatım vardı. Babannem derdi ki zaman gelecek evlerin içinde ateş yanacak derdi büyükler'' diye anlatırdı, meğer anlatılan sobaymış!
Yada bize, size çocukken ekranda birbirimizi görüp sohbet edeceğiz deseler! hikaye gelirdi değil mi?
2000 den sonrasında teknolojinin gelişmesinde ki süprizler beni şaşırtmıyor artık. Yada beklentiler çoğaldı mı demeliyim. İnsanoğlunda ki akıl hakikaten her işin üstesinden gelebilecek vasıfta. Bakalım, Allah ömür verirse daha neler görücez.
Selam ve saygılar.

 

Haber